menu
Word Lid
Reactie op "beloofd is beloofd" Vlaams Belang Bredene

Vorige week verscheen het lang verwachtte “beloofd is beloofd” artikel over het Bredense gemeentebestuur op Het Laatste Nieuws. (https://www.hln.be/bredene/bel...) Alle partijen (inclusief de oppositiepartijen) mochten hierop in het artikel reageren, behalve het Vlaams Belang. Wij werden niet gevraagd om een reactie. Daarop schreven wij de krant en de journalist op meerdere platformen aan, maar kwam er helaas geen respons. Vandaar kunt u onze insteek hier vinden;

De tendens van het artikel is positief. Echter zijn er vele heikele punten die niet worden uitgelicht of louter terloops een vermelding krijgen.

Het Zwembad

Een project dat met veel toeters en bellen werd aangekondigd draait meer en meer uit op een sisser. Dat het zwembad diende vervangen te worden was een evidentie, het bouwwerk werd afgekeurd en was dus niet meer veilig. Dit betekend natuurlijk niet dat men zomaar een prestigeproject moet oprichten middenin de toeristische zone. Dat het bestuur op schema zit klopt helemaal niet, reeds in 2020 liet de burgemeester al weten dat in een eerdere timing de werken al bezig hadden moeten zijn. Onze grootste bekommernis is dan ook de kost die dit meebrengt voor de Bredenaar. Zelfs de technische dienst was bezorgd of alle plannen gingen lukken met het vooropgestelde budget. Naast de bouwkosten, zal er ook een prijsstijging komen van de inkomprijs. Dit baseren wij op het feit dat de private partner S&R Lago waarmee het bestuur in zee gaat, in geen enkel zwembad in een publiek-private samenwerking minder dan €3,00 inkom vraagt. Een verdubbeling van wat de Bredenaar nu betaald. Daarnaast wordt een deel van de kosten geraamd op basis van de inkomsten, gesimuleerd door S&R Lago zelf. Het logische voorstel vanuit onze kant is dan ook een voordeeltarief voor de Bredenaar, maar dit krijgt geen gehoor.

Masterplan Sas

Een broodnodige investering in de buurt Sas krijgt stilaan vorm. Elke straat die (eindelijk) wordt aangepakt juichen wij toe. Wat niet wordt aangekaart in dit artikel is dat de werken op het begraafplaats Sas ook behoorden tot het masterplan Sas. Er wordt met geen woord gerept over de onprofessionele aanpak over we werken zoals het niet voldoende afzetten van de werken, waardoor de Bredenaar met eigen ogen kon zien hoe hun dierbaren werden opgegraven op een eerder respectloze manier. Daarnaast zorgde het voor een zeer gevaarlijke verkeerssituatie in de Prinses Elisabethlaan. Daarbovenop krijgen we ook te lezen dat (op z’n minst) de derde fase van het masterplan al wordt uitgesteld naar de volgende legislatuur.

Herinrichting Kapelstraat

In contrast met de werken op ’t Sas kreeg de toeristische buurt in en rond de Kapelstraat wel de volledige aanpak. Meer parking, laad- en loszones, nette fietspaden en veel winkels. Voor de toerist kan het niet op, voor de Bredenaar net iets minder. Uiteraard vinden wij het goed dat ook deze buurt wordt aangepakt en dat Bredene zo kan concurreren met andere badplaatsen. Maar dit hoeft niet te betekenen dat de Bredenaar steevast op de tweede plaats komt.

Uitbreiding gemeentehuis

Het uitstel van de uitbreiding van het gemeentehuis zorgt ervoor dat de dienstverlening voor de Bredenaar in het gedrang komt. Vacatures stromen uit het gemeentehuis, maar geraken maar niet ingevuld. Het verplaatsen van werkplaatsen naar andere kantoren of zelfs thuis is een efficiëntieoefening waarin wij ons zeker kunnen vinden, echter bepleiten wij er nog steeds voor dat de ambtenaren niet continu thuis moeten werken, maar de keuze moeten hebben om op het gemeentehuis een kantoor/werkplaats te kunnen gebruiken. Inzake de digitalisering is het, gelet op de vergrijzing in onze gemeente, niet evident voor al onze burgers om hun nodige documenten digitaal te raadplegen. Aldus dient men met een digitalisering voorzichtig om te gaan.

WZC Jacky Maes

Om met een positieve noot af te sluiten laten wij gerust weten dat wij achter de bouw staan van het nieuwe WZC. Er is een nijpend tekort aan WZC-plaatsen in Bredene en de regio, dus was dit een zeer welkome verbetering in de gemeente. Wij danken ook hartelijk alle woonzorgmedewerkers voor hun dagelijkse inzet!

Conclusie

De spilzucht van ons bestuur heeft zich de laatste jaren enkel maar doorgezet. Zelfs de coronacrisis heeft hier geen roet in het eten gegooid, getuige de talrijke dure aankopen die buiten de begroting gedaan worden in onze gemeente. De cijfers kleuren dieprood maar helaas zien wij hier geen verbeteringen noch een inperking van het uitgavepatroon. Wij vrezen er dan ook voor dat de Bredenaar hiervoor zal opdraaien. Wij zien liever dat de investeringen worden gericht op het armoedeprobleem in onze gemeente. In plaats van extra toeristische medewerkers, zien wij liever extra sociale assistenten of meer budget voor (financiële) steun voor de Bredenaar die de eindjes niet aan elkaar kan knopen. Wij wachten nog steeds op een slagkrachtig plan en beleid dat daadwerkelijk (kans)armoede bestrijd. Criminaliteit in de gemeente zit ook in de lift, wat we met lede ogen aanzien. Uiteindelijk zien wij een elan waarbij de toerist op de eerste plaats wordt gezet en de Bredenaar op de tweede en dit stemt ons allesbehalve positief.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF