menu
Word Lid
Vlaams Belang Bredene eist duidelijkheid omtrent Oekraïnse vluchtelingen

Een stand van zaken

Op de laatste gemeenteraad van 28/03 stelden wij enkele kritische doch constructieve vragen i.v.m. Oekraïnse vluchtelingen in Bredene. De vragen waren als volgt;

  1. Met welke financiële middelen zullen deze mensen worden opgevangen? Wordt er geschoven in de begroting?
  2. Hoe zal er worden ingezet op de integratie van deze vluchtelingen in onze gemeente?
  3. Zullen deze mensen ondersteund worden om de gruwel die ze meegemaakt hebben te verwerken?
  4. Hoeveel bredense gezinnen hebben de dag van vandaag vluchtelingen in huis genomen?
  5. Worden deze mensen begeleid of ondersteund door de gemeente?
  6. Krijgen deze mensen in tijden van een financiële crisis ondersteuning van de gemeente om deze mensen op te vangen?
  7. Wat als deze mensen de vluchtelingen niet meer aankunnen? Ondersteunt de gemeente dan deze vluchtelingen of komen zij op straat te staan?

Geen plan, geen voorbereiding

Helaas waren de antwoorden die toen volgden helemaal ontoereikend, noch voorbereid. Zo bleek dat de gemeente een eenmalig bedrag van €1.000 krijgt per vluchteling om te voorzien in de noden van deze mensen. Dit bedrag is evenwel eenmalig, waardoor de kosten van een langdurig verblijf op den duur op rekening van de gemeente zullen komen. Er werd vanuit het bestuur verteld dat men "geen glazen bol" heeft om te zien hoelang de crisis zal duren, aldus kan u hieruit afleiden dat de kosten al snel op de kap van de gemeente zullen komen. Alsof dit nog niet wrang genoeg was, werd ons ook verteld dat er helemaal geen 61 opvangplaatsen waren in "Ons Volk" zoals met veel trots werd aangekondigd in de media. De algemeen directeur wees ons erop dat dit simpelweg niet mogelijk is en men eigenlijk geen concreet idee heeft over hoeveel plaatsen men effectief beschikbaar heeft in "Ons Volk".
Daarnaast is er ook nog geen integratieplan voor de vluchtelingen. Er werd ons verteld dat ze eerst de mensen wat willen laten bekomen. Uiteraard is het nog vroeg en moeten de mensen nog bekomen van de hel die ze hebben gemaakt, doch zijn wij van mening dat dat het bestuur niet mag beletten om al een plan klaar te hebben inzake hun integratie in onze gemeente voor de tijd dat ze hier blijven. Het bestuur gaf zelf aan geen glazen bol te hebben, dan lijkt het ons wijs een integratieplan klaar te hebben in geval dat het langer duurt dan initieel gedacht.

Uit onze bijkomende vraag bleek dat er momenteel 24 Oekraïnse vluchtelingen worden opgevangen in gezinnen in Bredene. De Bredenaar toont duidelijk zijn/haar goed hart. Maar het gemeentebestuur waarschuwt zelf dat het bitter weinig kan en zal doen indien deze situaties spaak lopen. Aangezien het om particuliere opvang gaat is er noch een plan, noch duidelijke motivatie om de gastvrije Bredenaar te ondersteunen of te helpen. Er is evenwel sprake van 200-400 euro dat zou worden toegekend aan de OCMW's en er zijn een aantal besturen die dit doorstorten naar de mensen die vluchtelingen opvangen. Echter werd hier, al dan niet bewust, de vraag mee ontweken of ONS bestuur dit ook zal toepassen. De gemeente stimuleert vooral dat deze Oekraïners zich zo snel mogelijk moeten laten registreren in Brussel, om zo aanspraak te maken op een uitkering. Wat er daarna gebeurde, daarvoor was er wederom geen plan. Wel straf dat het bestuur zelf dit initiatief promoot, om dan de Bredenaar quasi aan zijn lot over te laten indien ze hierbij steun nodig hebben. 

Voorstel Vlaams Belang wordt gerecycled

Wel wordt de piste bekeken om de vluchtelingen een deel van hun leefloon die ze vanuit Brussel krijgen te doen afstaan aan de gemeente. Een voorstel van onze fractie van reeds kort na de verkiezingen in 2018 die toen werd aan de kant geschoven als waanzin wordt nu plots "meer dan normaal". Wij begrijpen dat het allemaal kortdag is, maar het bestuur is hier niet aan zijn proefstuk toe. De gemeente heeft al meermaals vluchtelingen opgevangen. Daarnaast lijkt het er dus op dat alle intiatieven en aankondigingen vanuit het bestuur vooral een goednieuwsshow waren maar dat concrete stappen en uitwerking uitblijven. Laat ons hopen dat ons oppositiewerk eigenlijk niet nodig was en dat de crisis in Oekraïne snel oplost. Maar indien dit niet het geval, dan verwachten wij concrete langetermijnvisies. Zowel voor de Bredenaar als voor de Oekraïners.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF