menu
Word Lid
Vlaams Belang Bredene pleit voor oprichting gemeentelijk energiefonds

Energiearmoede
De energiecrisis treft alle lagen van de bevolking, we zitten aan een punt waarbij de energiefactuur voor iedereen onbetaalbaar wordt en niet enkel voor mensen in een financieel precaire situatie. Dit dreigt meer en meer mensen in de armoede te duwen en dit dienen we te voorkomen. Wij zijn dan ook van mening dat de gemeente hierin extra moet en kan bijspringen. Ook vroegen wij aan ons bestuur om meer bewustzijn te creëren rond de mogelijkheid om via de OCMW's steun te krijgen om uw energiefactuur te betalen (door beroep te doen op het energiefonds). Waar de burgemeester op de gemeenteraad van januari nog zei dat armoede een nationaal probleem is en (grotendeels ook) aldaar dient aangepakt te worden, kiezen wij er resoluut voor om te bewijzen dat het anders kan. Een lokaal bestuur heeft de volle bevoegdheid om bijkomende maatregelen te nemen, hetzij adviserend/ondersteunend, hetzij financieel. 

Armoede is onzichtbaar
Op de vorige gemeenteraad stelde onze fractie de vraag of er geen mogelijkheid is om een bijkomend gemeentelijk energiefonds op te richten van (minstens) €50.000 om iedere Bredenaar bij te staan in het betalen van hun steeds stijgende energiefacturen. Dit is een nuttigere manier van het besteden van ons belastinggeld dan aan bv. dure kunstaankopen of tv-spotjes. Dit kan in de vorm van een financiële steun, maar ook in de vorm van begeleiding bij het vinden van nieuwe energieleveranciers, het uitpluizen van de factuur, renteloze energieleningen of het helpen met het opstellen van een betalingsplan. 

We waren wel wat verrast toen het bestuur bij monde van kersvers schepen van armoede Daisy Hoste ons meldde dat er nog maar zeer weinig vraag is tot bijstand inzake de energiefacturen en dat het bestuur dus geen motivatie ziet om hierin stappen te ondernemen. Dit is frappant. Armoede is vaak een onzichtbaar probleem en er zijn veel (sociale) drempels voor mensen om zich te beroepen op dergelijke steun. Men dient preventief en proactief te handelen; maar het bestuur wil het probleem enkel aanpakken wanneer het zich stelt. M.a.w. ons voorstel werd verticaal geklasseerd. 

Het Vlaams Belang zal zich blijven inzetten om armoede en armoederisico's in al hun vormen aan te pakken in onze gemeente!

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF